Filter

Sjoelbak kopen?

Lekker ouderwets een potje sjoelen? Koop dan vandaag nog een sjoelbak van Speelplezier-online. Wij hebben een breed aanbod aan verschillende merken sjoelbakken.

10 artikel(en)
Van hoog naar laag sorteren
10 artikel(en)
Van hoog naar laag sorteren
Speelplezier-online.nl heeft alle gangbare sjoelbakken van alle merken voor u in huis. Sjoelen is het gezellige familiespel en biedt mensen al vele jaren speelplezier! Bestel nu online en daag uw familieleden of vrienden uit! Sjoelen is het Nederlands gezelschapsspel waarbij de spelers in meerdere beurten de 30 houten sjoel stenen door vier gleufjes op het einde van de bak moeten schuiven. De eerste keer wordt met alle schijven geschoven, de tweede en de derde keer met de schijven die nog niet in een vakje beland zijn. De schijven krijgen het aantal punten van het vak waar ze in terechtgekomen zijn. Hiervoor worden verschillende punten toegekend namelijk 1 punt, 2 punten, 3 punten of vier punten.

Hoe wordt sjoelen gespeeld

Sjoelen wordt gespeeld op een houten bak met houten schijven. Aan het eind van de bak zitten vier gleuven, met kleine rechthoekige openingen waar de houten sjoel stenen precies doorheen passen. Het doel van sjoelen is de sjoel stenen door de gleuven geschoven worden. Maar schuif niet te hard anders heb je het risico dat de sjoel steen weer uit de gleuf terug springt. Als alle sjoel stenen zijn geworpen, worden de sjoel stenen die niet in een poort zitten weer weggehaald.

Deze sjoel stenen zijn dan voor de tweede en derde beurt. Na drie beurten worden de punten allemaal bij elkaar opgeteld. Voor het bepalen of een steen wel of niet in een van de vier vakken is gelden officiële regels, aangezien sjoelen een erkende sport is. De juiste regel is dat de steen in zijn geheel de opening moet zijn gepasseerd. Vaak wordt in huiselijke kringen gehanteerd: het schuiven met een vinger of ander voorwerp langs de poorten en wanneer de steen bij die beweging de poort inschuift telt deze mee, schuift de steen weer naar buiten, telt deze niet mee.

Een steen die tijdens het spel schuin of geheel op een andere steen terecht komt wordt bok genoemd en mag in volgende beurten officieel niet opnieuw gespeeld worden. Dat geldt ook voor een steen die vanuit het middengedeelte of vanuit de vier vakken abusievelijk buiten de bak terecht is gekomen. Buiten officiële wedstrijden wordt hier vaak van afgeweken.

Het spel wordt vaak in huiselijke kring als gezelschapsspel gespeeld, maar ook op braderieën, waarbij vaak om een extra dagprijs voor de hoogste score van de dag wordt gestreden. Ook is de officiële sjoel sport in opkomst.

De sjoelbak

De officiële bak is 2 meter lang. De gleuven hebben de waarden 2, 3, 4 en 1. Dit is vanaf de linkerkant geteld. De waarde is aangegeven met behulp van koperen nagels (spijkers) die boven het poortje zijn aangebracht. Tussen de open voorzijde en het middelste deel is een dwars lat aangebracht. Deze dwars lat wordt ook wel "handlanger" of "afzetbalk" genoemd. Deze markeert de grens tussen het werp gedeelte en het middelste deel, waar de stenen alleen door andere stenen bewogen mogen worden. Stenen die terugkaatsen tot in het werp gedeelte mogen niet opnieuw gespeeld worden; van deze regel wordt in huiselijke kring vaak afgeweken.

Bestel vandaag nog! Want vandaag besteld is morgen in huis!